Jdi na obsah Jdi na menu

PILSNER URQUELL

31. 5. 2012

                     pilsnerurquell.jpg


Prazdroj je tradiční české označení piva v současné době vyráběného pod obchodním názvem Pilsner Urquell v pivovaru Plzeňský Prazdroj, a. s. Je nejen typovým, ale i historickým vzorem piv plzeňského typu. První druh se začal vyrábět roku 1842.

HISTORIE

 

Původ receptury Prazdroje je svázán se vznikem plzeňského měšťanského pivovaru. Při první várce 5. října 1842 se sládkovi Josefu Grollovi povedlo vytvořit pivo vskutku unikátní barvy a chuti. Dlužno říci, že se mu to podařilo omylem, neboť byl původně přizván na vaření piva klasického bavorského typu. Místní měkká voda, kvalitní žatecký chmel a nová anglická metoda zpracování sladu však způsobily, že čerstvá várka po svém naražení 11. listopadupřekvapila nebývalou kvalitou.

Od roku 1843, jen o půl roku později mohli toto pivo ochutnat i Pražané, neboť Jakub Pinkas, toho času ještě krejčí, si nechal přivézt na povozu z Plzně dvě vědra s touto novinkou a dal je ochutnat svým známým. To se velmi dobře ujalo a tak se z krejčího rychle stal hostinský. Ve svém domě na Jungmannově náměstí, kde měl krejčovskou dílnu, zřídil výčep. Od té doby se U Pinkasů čepuje, bez přerušení až do současnosti, už jen plzeňské pivo a v Praze tak vznikla první plzeňská pivnice. Tím Jakub Pinkas zakládá tradici jedné z nejslavnějších staročeských hospod, U Pinkasů.

Nové pivo si rychle získalo věhlas a začalo se i vyvážet. S tím samozřejmě přišly i různéplagiáty, proti kterým plzeňský pivovar bojoval registrací různých ochranných známek, z nichž ta současná vznikla teprve na sklonku 19. století. Registrována byla v roce 1898, a to dvojjazyčně, česky jako „Plzeňský Prazdroj“ a německy jako „Pilsner Urquell“.

Po privatizaci se začalo důsledně užívat delší německé varianty Pilsner Urquell. Národ však tento název nepřijal, a tak se nejčastěji slyší označení Plzeň, i když v některých může evokovat asociaci na příbuzný Gambrinus.

Pilsner Urquell se vařil v roce 2007 již ve třech pivovarech - ruská Kalugapolské Tychy aplzeňský pivovar.

 

               319243.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář