Jdi na obsah Jdi na menu

GAMBRINUS - S CHUTÍ SPOLU

31. 5. 2012

                        gambrinus-logo.jpg

Gambrinus je značka českého piva, která je jedna z nejrozšířenějších v České republice, vyráběného v pivovaru Plzeňský Prazdroj a.s. v Plzni a také rakouského piva, které vaří veVídni pivovar Ottakringer Brauerei AG a distribuje firma Sörvis GmbH. Tato značka je užívána i mnohými jinými pivovary v Německu a Dánsku. V Mendigu (Porýní-Falc) se koná každý druhý rok pivní slavnost Gambrinusfest. Na webové stránce Gambrinus´ Mug lze nalézt stovky receptů, jak vyrábět nejrůznější druhy piva. Firma byla založena v roce1869.

VZNIK JMÉNA

 

Pověst o králi Gambrinovi se tradovala od středověku a byla zaznamenána roku 1543 vbavorské kronice Burkarta Wallise. Podle této pověsti začal král Gambrinus jako první vařit pivo, když se tomu naučil od Isis, staroegyptské bohyně úrody a hodokvasu.

Král Gambrinus má zdánlivě latinské jméno, ale je zkomoleninou titulu Jean Primus = Jan První. Byl to ve skutečnosti Jan I., vévoda Brabantský, který žil v letech 1251/1253 - 1294. Při bitvě u Worringenu nedaleko Kolína nad Rýnem dne5. června 1288 porazil se svými spojenci římského císaře Jindřicha III., a tím definitivně připadlo vévodům brabantským Limbursko. Na prosbu bruselského sladovnického cechu se poté stal jeho čestným předsedou (patronem), a od té doby býval v cechovních místnostech vyobrazen jako opulentní usměvavý muž s věncem z chmelových ratolestí na hlavě a s pohárem pěnícího piva v ruce. Stal se tak častým nástupcem římského boha Dionýsa a novověkýmpatronem pivovarnictví, nejprve v Brabantsku, tj. na území dnešní severní Belgie a jižního Nizozemí (Brusel, Lovaň, Antverpy, Breda, Hertogenbosch, Tilburg), od doby barokní také v ostatních "pivařských" zemích.

V Čechách je tato tradice doložena teprve obrazy z 18./19. století, například ve sbírce Národního muzea v Praze, či názvem pivnice "U krále Brabantského" v Praze na Malé Straně.

 

              lahve_ga_10-11-12.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář