Hlavní jídla
U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřovýřízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.
Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použitajíška. Typické omáčky jsou koprová, houbová, rajská, smetanová, omáčka ke svíčkové nebopapriková.
Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelí, kapusta ašpenát, dále všechny běžné přílohy (těstoviny, brambory, rýže) a českou specialitou jsouknedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.
V restauracích je jedním z nejoblíbenějších jídel smažený sýr, hovorově „smažák“, dále pak utopenci a nakládaný hermelín.
Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květák, lečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.
Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.
Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí.
Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.