Jdi na obsah Jdi na menu

Hlavní jídla

29. 5. 2012

 U hlavních jídel dominuje jídlo z masa, hlavně vepřové, hovězí a drůbež. Oblíbeny jsou i pokrmy z mletého masa, sladkovodní ryby, králík a zvěřina. Tradiční pokrmy jsou vepřovýřízek, vepřo knedlo zelo, pečené vepřové maso, různé guláše, smažený kapr nebo pečená sekaná.

261078_salat-rizek-bramborovy-salat.jpg

 

Nezastupitelnou úlohu v české gastronomii hrají omáčky, často velmi hutné a výživné s použitím smetany. Jako základ se používá bešamel, někdy je místo něj na zahuštění použitajíška. Typické omáčky jsou koprováhoubovárajskásmetanová, omáčka ke svíčkové nebopapriková.

 

491e84125821e483552f6c36f.jpg

 

Jako příloha k masu se v české kuchyni používá různě tepelně upravené zelíkapusta ašpenát, dále všechny běžné přílohy (těstovinybramboryrýže) a českou specialitou jsouknedlíky, které se připravují nejčastěji z obilné mouky s přidáním nakrájené housky (houskové knedlíky), nebo (bramborové knedlíky) z uvařených brambor, mouky a krupice.

V restauracích je jedním z nejoblíbenějších jídel smažený sýr, hovorově „smažák“, dále pak utopenci a nakládaný hermelín.

 

fro287ec3_u_blahovky_utopenec.jpg

 

Podle sezónní dostupnosti jsou v české kuchyni připravována i jídla zeleninová (smažený květáklečo s vejci), velkou tradici mají pokrmy z lesních i pěstovaných hub a také sladká jídla s ovocem a moučníky.

Z ovoce se kromě běžných druhů používají také meruňky a broskve. V české kuchyni se také používá mák a povidla.

Český kapr, chovaný převážně v jižních Čechách, je slavný a exportuje se i do zahraničí.

Na Vánoce se jí kapr (v některých rodinách řízek) a bramborový salát, peče se cukroví.

 

cropresize.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář